İzmir'de İki Hasta Kadavradan Nakil ile 'Böbrek Kardeşi' Oldu

İzmir'de İki Hasta Kadavradan Nakil ile 'Böbrek Kardeşi' Oldu

İzmir'de iki hasta, aynı kadavradan böbrek nakli ile sağlığına kavuştu ve 'böbrek kardeşi' oldu.

İzmir'de Kadavradan Nakil İle Yeni Hayat

İzmir'de böbrek yetmezliği tedavisi gören Tansu Hatipoğlu (41) ve Tuğçe Saygı (50), aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına yeniden kavuştu. Yıllardır organ nakli bekleyen iki hasta, yaptıkları açıklamalarda organ bağışının önemine vurgu yaptı.

Hastalığın Gölgesinde Uzun Yıllar

Tansu Hatipoğlu, 2007 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri'nde yüzbaşı rütbesiyle görevdeyken böbrek rahatsızlığı yaşamaya başladı. Uygulanan tedavilere rağmen 10 yıl sonra böbrek fonksiyonları tamamen kayboldu. 7 yıl boyunca diyaliz tedavisi gören Hatipoğlu, iki yıl önce evlendiği eşinin donör olma isteği etik kurula takıldı.

Tuğçe Saygı ise karaciğer yetmezliği nedeniyle genç yaşta zorlu bir dönem geçirmişti. Almanya'da 1994 yılında karaciğer nakli olan Saygı, 2019'da böbrek yetmezliği tanısı aldı ve diyaliz tedavisine başladı. Mart ayında yapılan nakil sonrası vücudu böbreği reddetti, bu nedenle yeniden diyaliz tedavisine döndü.

Mutlu Son: "Böbrek Kardeşi" Oldular

İki hasta, İzmir'deki özel bir hastanede bekledikleri müjdeli haberi 17 Eylül'de aldı ve her ikisi de aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlığına kavuştu. Hastanede düzenlenen basın toplantısında Hatipoğlu, "Saygı ile böbrek kardeşi olduk," diyerek organ bağışının önemini vurguladı.

Hatipoğlu, kadavradan böbrek naklinin yaygınlaşması gerektiğini ifade ederek, "Ülkemizde kadavradan nakil oranları oldukça düşük. Bu konuda daha fazla duyarlılık göstermek lazım," şeklinde konuştu.

Umudun Paylaşımı

Tuğçe Saygı ise kendini 3. hayatına başlamış gibi hissettiğini belirtti. "Umudumu hiçbir zaman kaybetmedim. Organ bekleyen hastalar için umut olmak istiyorum. Kadavra bağışının desteklenmesi hayati önem taşıyor," dedi.

Uzmanlardan Önemli Açıklamalar

Nakil ekibinin lideri Uzman Doktor Işık Özgü, kadavradan yapılan organ bağışlarının artması durumunda çok sayıda hastanın aynı sevinci yaşayabileceğini dile getirdi. Organ bağışının desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Özgü, bağırsak, kalp ve diğer organ nakillerinin de önemine vurgu yaptı.

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda)...

İzmir'de yıllardır böbrek yetmezliği nedeniyle nakil listesinde bekleyen Tansu Hatipoğlu (sağda) ve Tuğçe Saygı (solda) aynı kadavradan yapılan böbrek nakilleriyle sağlıklarına kavuştu. Nakilleri gerçekleştiren ekipte yer alan Uzman Doktor Işık Özgü (ortada), açıklamalarda bulundu.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.