Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Mikroplastiklerin Sağlık Üzerindeki Etkileri

Mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini artırdığı tespit edildi. Sağlığımız için önem taşıyan bilgiler paylaşılıyor.

Mikroplastikler ve Sağlık Üzerindeki Tehditleri

Son dönemde mikroplastiklerin sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerine dair önemli bulgular ortaya çıktı. Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı'nın lideri olan Prof. Dr. Servet Altay, mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini önemli ölçüde artırabileceğini belirtti.

Gündelik Hayatımızdaki Plastiklerin Rolü

Prof. Dr. Altay'ın açıklamalarına göre, petrokimyasal ürünler olan plastik malzemeler günlük yaşamın her alanında yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu mikroplastikler, yediğimiz gıdalardan, içtiğimiz içeceklerin ambalajlarına kadar vücudumuza çeşitli yollarla giriyor.

Bilimsel Araştırmalar ve Bulgular

Yapılan bir bilimsel çalışma, şah damarı tıkanıklığı yaşayan 257 hastayı inceleyerek mikroplastiklerin etkisini ortaya koymuştur. New England Journal of Medicine dergisinde yayımlanan bu araştırmada, damarlardan çıkarılan materyalin %58’inde mikroplastikler tespit edildi. Bu bulgular, mikroplastikler nedeniyle inme ve kalp krizi riskinin 4.5 kat arttığını göstermektedir.

Altay, şöyle devam etti: "Mikroplastiklerin varlığı tedirgin edici. En derin denizlerde ve yüksek zirvelerde bile plastikler mevcut. Bu yüzden toplum olarak çevre bilincini arttırmalıyız; hem bireysel hem de yönetimsel düzeyde plastik kullanımını azaltmalıyız."

Mikroplastiklerin sağlık üzerine olumsuz etkileri yalnızca teorik bir endişe değil, gerçek bir tehdit olarak karşımızda duruyor. Sağlığımızı korumak adına atılacak adımlar büyük önem taşıyor.

 Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Servet Altay, vücuda karışan mikroplastiklerin inme ve kalp krizi riskini arttırdığını söyledi.

Kaynak:Akşam Haberi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.